Nieuwsbericht

Nieuw onderkomen voor De Waterval, Heemschut zwaait kunstwerk uit

90.000 kilo beton werd afgelopen maandag op een drie diepladers gehesen. Kunstwerk De Waterval uit Hilversum vertrok naar België. Het markeert het einde van een lange zoektocht naar een nieuw onderkomen van dit monumentale kunstwerk. Heemschutter Norman Vervat zwaaide het kunstwerk uit.

Het kunstwerk, dat eigenlijk geen naam heeft maar in de volksmond De Waterval heet, werd in 1977 ontworpen door Cor Dam en sierde decennialang de achtergevel van het oude politiebureau in Hilversum.

Het gevelreliëf werd eerder al door de Werkgroep Monumentale kunst op het nippertje gered van de sloop. In 2021 trok de werkgroep aan de bel bij de gemeente Hilversum over de aanstaande sloop van het politiebureau. De gemeente nam het kunstwerk toen over van de politie.

Toch was het nog even spannend. Voor 1 mei moest er duidelijkheid zijn over het nieuwe onderkomen van De Waterval. Anders zou het kunstwerk alsnog worden vernietigd. Heemschut had in dat scenario wel een Plan B, waarbij het kunstwerk op een ander terrein in Hilversum kon worden opgeslagen, maar dat bleek gelukkig niet nodig.

Kunstterrein in Vlaanderen

Nederland is sinds afgelopen maandag echter wel een kunstwerk armer. Een karavaan van drie diepladers bracht De Waterval naar de Verbeke Foundation in Oost-Vlaanderen. De Verbeke Foundation is een private kunstverzameling in een natuurgebied van wel 12 hectare en 20.000 m2 overdekte ruimte. De Waterval is door kunstliefhebbers straks weer in volle glorie te bewonderen. De bedoeling is namelijk dat het kunstwerk ook weer rechtop wordt gezet.

Les voor de toekomst

In de Gooi en Eemlander geeft Norman Vervat, lid van de werkgroep Monumentale Kunst, de gemeente nog een les mee voor de toekomst: „Bij een nieuwbouwplan worden allerlei eisen gesteld, onder meer op het gebied van duurzaamheid. De kunst wordt nog steeds vergeten. De gemeente Hilversum had bij het programma van eisen voor het nieuwe politiebureau het kunstwerk mee moeten nemen.”

 

Meer weten over De Waterval? Lees hier wat we er eerder over schreven.

Beeldmateriaal | Studio Kastermans/Margot Brakel


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.