Nieuwsbericht

Nieuwe brochure Geschenkwoningen is uit

Geschenkwoningen werden neergezet na de Watersnoodramp in 1953. Een groot aantal is gesloopt, maar een eveneens groot aantal resteert. Lobby van Heemschut resulteerde in een beperkt aanwijzingsprogramma voor nieuwe rijksmonumenten maar veel gemeenten voeren nog geen eigen beschermingsbeleid hierop.

In veel dorpen in Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant zijn buurten met straatnamen als Oslostraat, Finlandplein en Februariplantsoen. In de meeste gevallen zijn in die buurten geschenkwoningen gebouwd, houten woningen die als bouwpakketten door het buitenland zijn gedoneerd na de Watersnoodramp van 1953. De namen verwijzen naar schenklanden als Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. Sluipenderwijs verdwijnen deze woningen uit het straatbeeld. Omdat daarmee een kenmerkend element van de geschiedenis van de streek verdwijnt, is dat een verschraling van onze ruimtelijke omgeving. Deze brochure, een samenwerkingsverband tussen Heemschut en Dorp, Stad & Land, vertelt de ontstaansgeschiedenis van de geschenkwoningen en vraagt aandacht voor de bescherming van dit bijzondere erfgoed. 

U kunt de papieren versie van de brochure aanvragen via info@heemschut.nl

U kunt hier de brochure downloaden


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.