Nieuwsbericht

Nu verkrijgbaar: Aangenaam verpoozen. Veranda’s bij Drentse cafés

Het nieuwe boek 'Aangenaam verpoozen. Veranda’s bij Drentse cafés' van Frans Schouten en Gerard de Vries van Heemschut's commissie Drenthe is nu verkrijgbaar.

Ruim een eeuw geleden vormden cafés het kloppend hart van het dagelijks leven in de Drentse dorpen. Het was dé plek waar belangrijke en serieuze zaken werden besproken, naast de meer frivole bezigheden. 

Door de toenemende welvaart aan het eind van 19e eeuw, kregen welgestelde mensen meer vrije tijd en groeide het toerisme. Het café was nu niet langer alleen het praathuis van het dorp, maar werd nu ook bezocht door ‘dagjesmensen’. Deze nieuwe klanten van ’buiten’ wilden niet in de donkere gelagkamer van het café zitten, maar van de zon en de frisse buitenlucht genieten.  

Deze opkomst van het toerisme stimuleerde de uitbouw van het café met de veranda. In Drenthe werden bij heel veel cafés veranda’s gebouwd, stuk voor stuk sieraden in het straatbeeld. Helaas zijn hier nog slechts een paar van over. 

Dit boek toont de geschiedenis van de opkomst van de veranda’s en is een eerbetoon aan het lokale vakmanschap. Daarnaast is het een pleidooi voor het behoud van de laatste veranda’s; laten we zuinig zijn op deze pareltjes in het Drentse landschap, zodat ook de toerist van nu hiervan kan genieten.

Bestel hier het boek voor 22,50 euro


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2021 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.