Nieuwsbericht

Ontbreken interieurbeschrijving geeft eigenaar monument vrij spel voor sloop

In een pand aan het Rozenlaantje in Laren is de historische lambrisering gesloopt. Dit had nooit mogen gebeuren, stelt Erfgoedvereniging Heemschut.

"Ik vind dat iemand die een monument koopt de morele plicht heeft om hier zorgvuldig mee om te gaan", zegt Frans Brugman van Erfgoedvereniging Heemschut. "Bij het Rozenlaantje is dit niet gebeurd. De eigenaar heeft de historische lambrisering gesloopt en waarschijnlijk weggegooid. Na een korte bouwstop heeft de gemeente er alles aan gedaan om zo snel mogelijk weer een vergunning te verlenen, zonder dat wij daartegen konden inspreken. Er staan meer panden met waardevolle interieurs in Laren te koop. Ik houd mijn hart vast."

De zaak speelt sinds deze zomer. Heemschut greep in. In een brief aan het college en de gemeenteraad van Laren uit Brugman deze herfst namens de erfgoedclub zijn grieven. "Een van de buren liet ons weten dat de eigenaar van dit monument behoorlijk rigoureus aan het verbouwen was. Wij hebben daarop meteen bezwaar gemaakt," blikt Brugman terug, "met een onmiddellijke bouwstop als gevolg. Een goede actie van de gemeente, maar daarna is er veel te snel weer toestemming gegeven om door te gaan met de verbouw, zonder dat wij daarop konden inspreken", aldus Brugman in Laarder Courant de Bel .

Brugman: "Het gaat om een pand van architect K.P.C. de Bazel die ook het interieur heeft ontworpen. Die samenhang is nu voorgoed verloren gegaan. Ook is het niet meer mogelijk om de lambrisering her te gebruiken in een ander monumentaal pand. In onze brief hebben wij geschreven dat er meer panden zijn in Laren met een monumentaal interieur. Ik hoop dat de gemeente daar zorgvuldiger mee omgaat."

Heemschut is door de wethouder op gesprek uitgenodigd. Dat gesprek vindt begin november plaats.

Lees het hele artikel in Laarder Courant de Bel.  


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.