Nieuwsbericht

Ook Heemschut wil bescherming voor Blauwe Scholk, Den Dungen

In Den Dungen heeft Heemschut de gemeente gevraagd de Blauwe Scholk te beschermen met de gemeentelijk monumentenstatus. De voormalige Mariaschool uit 1894 is een beeldbepalend pand met karakteristieke kenmerken in het straatbeeld van Den Dungen, vlakbij de Dungense kerk, raadhuis, oude gevels en boerderijen.

Eerder sprak Heemschut al publicitair de steun uit voor het behoud van het kenmerkende gebouw. De erfgoedbeschermers hebben het college van B en W van de gemeente nu ook officieel verzocht het gebouw te beschermen met de monumentenstatus. 

Eerder kwam al de Heemkundekring Den Dungen in verzet tegen de sloopplannen van de gemeente Sint Michielsgestel. 

Het pand heeft een rijke uitstraling door de nissen in het metselwerk , gebruik van natuurstenen elementen en prominente schoorstenen. Vooral de raampartijen en de kopgevel zijn fraai uitgevoerd. De ramen zijn hoog doorgetrokken en de rollagen zijn uitgevoerd in halfrondbogen met versierde tympanen/boogvelden (nu verborgen achter de blauwe borden).

De zijgevel aan de kant van het oude raadhuis is een puntgevel waarvan in het bovenste deel fraaie nissen zijn aangebracht, exact in de stijl van de oorspronkelijke school uit 1894 maar met een zolderdeur en hijslier.

De hoogte en de grote schoorstenen geven het gebouw extra cachet.

Vanuit de gemeenschap van Den Dungen zijn protesten tegen de sloop. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.