Nieuwsbericht

Ook NS wil behoud van kiosken van Peter Struycken op station Breda

Dagblad BN De Stem bericht op 2 maart 2016 dat ook de Nederlandse Spoorwegen hebben beslist om de twee oude betegelde kiosken op het station van Breda op te knappen. Ze blijven staan op de perrons. Ook als straks het nieuwe station helemaal klaar is.

Tegeltableaus Peter Struyken

Peter Struycken is een Nederlands beeldend kunstenaar en ontwerper. Hij werkte als een van de eerste met computers. Een van zijn bekendste werken is een serie postzegels uit 1981, die een uit puntjes opgebouwde beeltenis van koningin Beatrix tonen. Een ander belangrijk werk zijn de psychedelische tegelpatronen in de oude voetgangerstunnel te station Breda. Deze werden als revolutionair gezien. Het werk uit 1975 was een van zijn eerste volledig op de computer ontworpen tegelwerken. In juni 2012 werd de tunnel uit gebruik genomen bij de grootschalige verbouwing van het station. Van zijn werk op het station van Breda staan de kiosken nog overeind. 

Actie burgers, politiek en Heemschut

Voor burgers en lokale politiek en Heemschut Brabant stond vanaf het begin vast dat het gesamtkunstwerk van Peter Struycken op het Bredase station behouden zou moeten blijven. Lange tijd zag het er naar uit dat het geheel gesloopt werd. Het is aan de gemeente Breda en oud-wethouder Akinci te danken dat sloop niet is doorgegaan en deze behoudsactie uiteindelijk succesvol is geweest. 

NS wil ook behoud

Het is de Nederlandse Spoorwegen te prijzen dat ze het plan van de gemeente Breda voor behoud omarmd heeft. De kiosken blijven staan. Ook wordt nagedacht om het 'psychedelisch' tegelpatroon in de tunnel te laten zien door op één van de perrons een stukje vloer te vervangen door een dikke glasplaat. Het initiatief ligt bij ProRail om te kijken of het inpasbaar is in het bouwplan. 

Zie ook Dagblad BN de Stem, 2 maart 2016 (betaald via blendle)

 

Foto: Léon Krijnen/ BN de Stem


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.