Nieuwsbericht

Op korte termijn beslissing villa Krabbebossen, Rijsbergen

De gemeente Zundert neemt binnenkort een beslissing over het wel of niet verlenen van de monumentenstatus voor de bijzondere villa van het landgoed Krabbebossen in Rijsbergen. Heemschut vroeg eerder vanwege de bijzonderheid van de villa de monumentenstatus aan. Nu heeft Heemschut op verzoek ook nader onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de villa.

De villa is gebouwd in 1929 en geheel vrijstaand opgetrokken als drielaagse villa in schoonmetselwerk onder een rieten kap. Karakterstieke villa met opvallende uitbouwen, erkers, dakkapellen, een inpandig balkon en een zwaar uitgevoerde bovendakse schoorsteen. Door dat de villa wit is geschilderd vallen vele details in de gevels weg en verliest het zijn kracht als expressionisme architectuur. De toepassing van verschillende materialen en metsel details is bijna niet meer zichtbaar in de gevels.

Landgoed Krabbebossen
In de loop van 1932 ontwikkelde het bestuur van de provinciale bond het Noord-Brabantse Wit-Gele Kruis plannen tot het opzetten van het eerste RK kleuterhuis in Nederland genaamd de Krabbebossen. Een gezondheidsoord zoals werd aangeduid voor zwakke kleuters zoals dat in die tijd werd genoemd maar ook was er een opleiding voor hulpkrachten in de kleuterzorg

De gemeente Rijsbergen verleende op 10 november 1932 een bouwvergunning voor een kleuterhuis het bestuur had een landgoed aangekocht van 10 ha met daarop een villa met een rieten dak gebouwd in 1929. De villa werd op wat kleine onderdelen aangepast onder andere om een verbinding met het kleuterhuis te maken werd een 14 meter lange glasdichte corridor tot stand gebracht. Het kleuterhuis viel op door veel glas of wit glas waardoor er veel licht binnenviel daarnaast was het mogelijk om het huis goed te kunnen ventileren. Dit was belangrijk voor de gesteldheid van kleuters. De villa bood ruimte voor de kantoren, voor recreatie verzorgers en bewoning van de directrice en kinderarts. Ter bevordering van het RK geloof werd in de villa een bid kapel ingericht in de bestaande bibliotheek die de villa rijk was.

 Op 24 sept 1933 konden 50 kinderen van een tot zeven jaar hun intrek nemen in het kleuterhuis . In 1939 hadden 1000 kleuters kort of langer in het kleuterhuis gewoond. Tijdens het 10 jarig bestaan van het kleuterhuis in 1943 werd door pater Mathot, een redemptorist, een geschilderde kruisweg op de wanden van de kapel aangebracht.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.