Nieuwsbericht

Oude havezate Hamerden te Westervoort in oude glorie hersteld

Goed om te zien dat een verwaarloosd rijksmonument waar Heemschut Gelderland zo lang mee bezig is geweest nieuw elan heeft gekregen.

Huize Hamerden

Huize Hamerden is een voormalige havezate aan de weg van Arnhem naar Zevenaar, de Hamersestraat, in Westervoort. Het oudste gedeelte is gebouwd in 1612, de uitbreiding in 1684, beide met een zadeldak tussen puntgevels. Het huis heeft altijd dienst gedaan als boerderij. Het is gerestaureerd in 1961. Ondanks dat het een beschermde status als rijksmonument heeft, was het gebouw zwaar vervallen. Sinds de jaren negentig staat het pand steevast op de agenda van Heemschut Gelderland. De commissie heeft sinds 2010 regelmatig contact met de gemeente Westervoort over de ontwikkelingen rond Huize Hamerden. in 2015 begon de restauratie en nu is het weer bijna geheel in oude glorie hersteld. Een aanwinst voor Westervoort.

Restauratie afgelopen jaar in volle gang

In het voorjaar van 2015 is door de eigenaar een vergunning aangevraagd voor de restauratie van de havezate. De definitieve omgevingsvergunning is door de gemeente Westervoort verleend op 2 juni 2015. Na de zomer van 2015 zijn de werkzaamheden voor de restauratie gestart. Er zijn stellingen rond het gebouw geplaatst, de achtergevel is gestut, en de verrotte houten spanten zijn weggehaald. De oude houten gebinten zijn hergebruikt en de muren zijn opnieuw opgemetseld met gebruikmaking van oud materiaal. Westervoort Plaza heeft mooie foto's online gezet.

Nieuw elan in Westervoort

Heemschut is heel tevreden met het eindresultaat. Er is erg veel zorg besteed aan het uiterlijk. Een aanwinst voor Westervoort lijkt het ons. Half november is in de deel een nieuw restaurant geopend. Ook de verkoop van nieuwbouwwoningen op de omliggende grond van Huize Hamerden start binnenkort.

 

Foto's van restauratie op Westervoort Plaza, 21 oktober 2015

Restaurant opent binnenkort op Westervoort Plaza, 20 oktober 2016

Een glimp van eindresltaat kun je hier zien, AbsoluteFacts 9 oktober 2016

 

Heemschut dossier Hamerden


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.