Nieuwsbericht

Petitie voor behoud en herstel afgebrande congregatiekapel Veghel

Op 1 januari werd Veghel opgeschrikt door de verwoestende brand van de congregatiekapel aan de de Meester van Coothstraat. Namens “Brabant zoals het was”, is Ronald Damen een petitie gestart voor behoud en herstel van de congregatiekapel in Veghel.

De concregatiekapel vormt een eenheid met de Lambertuskerk en stamt uit het jaar 1890. beide gebouwen zijn uniek en dienen voor de toekomst behouden te blijven.

De kerk en de kapel zijn rijksmonumenten. Ze zijn ontworpen door Pierre Cuypers. Hij ontwierp ook het Rijksmuseum in Amsterdam en een aantal andere grotere kerken in Nederland.

Door de brand in de kapel zijn het dak en het plafond ingestort. Het is de brandweer gelukt om de monumentale voorgevel overeind te houden.

Projectontwikkelaars zullen kansen zien om verregaande wijzigingen door te voeren t.b.v. een herbestemming. “Brabant zoals het was” vindt dat het exterieur van dit rijksmonument en Cuypersgebouw zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat moet worden hersteld.

Ook voor behoud en herstel van de congregatiekapel in Veghel, een belangrijk Brabants rijksmonument uit de tijd van ons rijke Roomse leven? Teken dan deze petitie!

Foto: Maarten Peerenboom/Heemschut

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.