Nieuwsbericht

Post '65 op de kaart in Amsterdam, Tolhuistuin monument

Het moderne erfgoed van Amsterdam komt steeds meer op de kaart te staan. Op 7 februari jl. publiceerde Het Parool een uitgebreid artikel over de Tolhuistuin, een voormalig bedrijfskantine van Shell die onlangs op verzoek van Heemschut Amsterdam is aangewezen als gemeentelijk monument.

Hier het artikel in Het Parool over de Tolhuistuin

e bedrijfskantine is gebouwd in de jaren 1971-1974 naar ontwerp van architect Arthur Staal (1907-1993). De kantine is gelegen op het voormalige terrein van Shell aan het IJ, dat het bedrijf in 1938 kocht en afsloot voor het publiek. Het ontwerp voor de kantinegebouw is sterk beïnvloed door het structuralisme. Het gebouw bestaat uit een reeks aaneengeschakelde kleine en grote vierkante ruimten met piramidevormige daken. De paviljoens rusten betonnen kolommen, waarvan sommigen schuin staan en andere voorzien zijn van cirkelvormige uitsparingen. De gevel is bekleed met grindbetonplaten en voorzien van de de voor Staal karakteristieke zeshoekige vensters.  

De kantine is in 2011 door VASD interieur en architectuur verbouwd tot café-restaurant met expositie- en muziekruimten. Arthur Staal ontwierp voor Shell behalve het kantinegebouw ook de toren ‘Overhoeks’ (inmiddels verbouwd tot A’DAM Toren) en het IJ-laboratorium (inmiddels gesloopt).

Heemschut verzocht stadsdeel Noord in 2020 om de Tolhuistuin aan te wijzen als gemeentelijk monument. Met de aanwijzing van de Tolhuistuin zijn op dit moment twee van de vijf in dat jaar gedane verzoeken gehonoreerd. Daaruit kan worden opgemaakt dat Heemschut de waarde van Post-65-architectuur in Amsterdam duidelijk op de kaart heeft gezet. 
 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.