Nieuwsbericht

Provincie steekt stokje voor sloop herenhuis Blankenberge (BE)

De provincie West-Vlaanderen heeft de sloop van het markante herenhuis in Blankenberge verboden. Heemschut schreef bij hoge uitzondering, vanwege de uitzonderlijke schoonheid van het pand, een brief naar de zuiderburen om actievoerders ter plaatse te ondersteunen.

Het stadsbestuur van de badplaats Blankenberge had eerder een sloopvergunning verleend voor dit in 1912 ontworpen herenhuis van de architect Marcel Hoste. Het pand is van hoge waarde ook omdat het is gelegen vlak bij de Grote Markt, aan een belangrijke doorgaande route. Deze route is juist ook de hoofdroute langs de Vlaamse kust, met de befaamde kuststram ‘de Lijn’ die inmiddels een iconische waarde heeft voor toeristen.

Juist dit pand heeft door de contrasterende ‘Vlaamse’ stijl, haar bouwjaar en de verschijningsvorm bijzondere historische waarde. De uitgebreide detailleringen maakt dat het pand extra bijzonder is.

Nadat eerder de sloop door de gemeente werd toegestaan, heeft de provincie in beroep besloten de vergunning te vernietigen. Anders dan het stadsbestuur is de provincie wel van mening dat het hier om bijzonder erfgoed gaat. Op deze, en andere gronden, is de vergunning vernietigd. Daartegen kan bij de rechter nog wel beroep worden ingesteld. Of dat wordt gedaan is onbekend.

De geplande sloop van dit pand ging Heemschut zo aan het hart dat bij hoge uitzondering werd besloten in oktober een brief te sturen ter ondersteuning van plaatselijke actievoerders in Blankenberge. In die brief vroeg Heemschut het stadsbestuur om van sloop af te zien. Dat nu door de provincie wel de erfgoedwaarden worden ingezien, verheugt ons. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.