Nieuwsbericht

Pure politiek, college zadelt Hilversummers op met gure vlakte

Door het GAK-gebouw zo snel mogelijk te slopen zadelt het college van B en W Hilversum de komende jaren op met een kale vlakte zonder bestemming: een gat aan het Schapenkamp. Onnodig en vooral politiek. Dinsdag besloot het college om geld te vragen aan de raad voor sloop. Dit vooruitlopend op alle concrete besluiten die nog genomen moeten worden over de nieuwe plannen voor het stationsgebied.

“De enige daad die dit college lukt in aanloop naar de verkiezingen lijkt daarmee slopen”, aldus architect Henk Dirkx die namens Heemschut al sinds het begin betrokken is bij de plannen voor behouden en herbestemmen. “De wethouder heeft nooit serieus naar herbestemming willen kijken. Ook de studenten met prachtige en creatieve plannen waren pas welkom nadat sloop was besloten.” Het beeldbepalende gebouw kan de komende jaren makkelijk worden gebruikt voor creatieve doeleinden.

Want waarom moet het GAK-gebouw zo snel mogelijk worden gesloopt? Het duurt nog maanden, zo niet jaren voordat er een begin kan worden gemaakt met de herinrichting van het stationsgebied. En dan komt er grotendeels bebouwing terug. “Wethouder Voorink heeft het gebouw altijd gedemoniseerd als het lelijkste gebouw van Hilversum. Het GAK moet geslachtofferd worden.”

 Heemschut onderschrijft bovendien de kritiek van stedenbouwkundige Eric van de Kooij die op voorhand waarschuwt dat de plannen voor het stationsgebied geen samenhangend geheel zijn, terwijl er tientallen miljoenen euro voor worden uitgetrokken. Een grote fout. De visie is daarmee onvoldragen en niet rijp voor besluitvorming.

Tegen de sloop van het GAK gaat Heemschut hoe dan ook bezwaar maken. Henk Dirkx hoopt dat de gemeenteraad het college terugfluit en Hilversum de komende tijd zal behoeden voor een braakliggende bij de entree van het dorp.

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.