Nieuwsbericht

Raad Gooise Meren maakt weg vrij voor sloop houten villa's

De gemeenteraad van Gooise Meren heeft de weg vrijgemaakt voor de sloop van het bijzondere houten herstellingsoord in het Brediuskwartier. Spoedmonumentenaanvragen van Heemschut en het Cuypersgenootschap konden de raadsleden niet meer op andere gedachten brengen. Een meerderheid ging akkoord met de gevraagde 'verklaring van geen bedenkingen'voor de nieuwbouw op de plek van de houten huizen.

Op het perceel J.J.H. Verhulstlaan 14 - Amersfoortsestraatweg 31 zijn op dit moment twee houten woonhuizen (groot en klein) te vinden die zijn gebouwd in 1904 en 1911. De huizen zijn gebouwd als herstellingsoord voor ‘bleekneusjes’ uit Amsterdam die in de landelijke omgeving moesten aansterken. Dat de huizen uit Fins grenenhout zijn opgetrokken heeft alles te maken met het schootsveld van de vesting van Naarden. In geval van oorlog moesten de woningen snel kunnen worden platgebrand. Dat is gelukkig nooit gebeurd, maar nu dreigt alsnog de slopershamer.

VVD, D66, Hart voor BNM, CDA en GroenLinks stemden in de raad voor de, door het college, gevraagde verklaring van geen bedenking. Met deze verklaring wordt de sloop van de unieke woningen gefaciliteerd en maakt de weg vrij voor de bouw van twee nieuwe twee-onder-een-kap villa's.

In een gezamenlijke poging de gemeenteraad op andere gedachten te brengen, dienden Heemschut en het Cuypersgenootschap woensdag nog spoed monumentenaanvragen in. Die zullen nog in behandeling worden genomen, maar met de beslissing van de gemeenteraad in gedachten is de kans van slagen klein.

Opvallend is de verklaring waarom de gemeenteraad moest instemmen met de verklaring van geen bedenkingen. Het college van B en W stelt dat de vergunningverlening al ruim buiten de wettelijke termijnen is door traagheid van de gemeente. De gemeente ziet daardoor geen kans de vergunning af te wijzen, zonder daarbij juridisch aansprakelijk te worden gesteld. Heemschut ziet dit als een omgekeerde wereld: erfgoed gaat nu waarschijnlijk verloren door fouten die de gemeente maakt.

Heemschut zal tegen de verdere vergunningverlening alle mogelijke stappen zetten om sloop van de houten woningen te voorkomen. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.