Nieuwsbericht

Redding De Vuurvogel in Malden nabij

Leek het er lang op dat de voormalige basisschool De Vuurvogel in Malden plaats zou moeten maken voor woningbouw, lijkt het tij nu toch echt te zijn gekeerd. In navolging van deskundigen ziet de gemeente toch de unieke waarde van het pand en worden de sloopplannen opgeschort.

De school is gebouwd door architect Jan Verhoeven (1926-1994), een belangrijk vertegenwoordiger van het Structuralisme, de stroming waartoe ook bekende architecten als Piet Blom, Aldo van Eyck en Herman Hertzberger worden gerekend. Verhoeven ontwierp een aantal spraakmakende woonwijken zoals Hofdijk in Rotterdam en De Zwaluw in Nieuwegein. Ook overheidsgebouwen en een groot aantal schoolgebouwen staan op zijn naam. Daarvan gelden De koppel in Amersfoort en De Vuurvogel te Malden als de meeste markante. De Vuurvogel wordt in de vakpers zelfs gekarakteriseerd als “een van zijn sterkste ontwerpen”.

Erfgoedplatform Gemeente Heumen, Heemschut en het Cuypersgenootschap drongen aan op de monumentenstatus voor de school. De gemeente heeft de sloopplannen laten vallen, hopelijk komt de monumentenstatus nu ook snel. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.