Nieuwsbericht

Redding voor bijzonder glaskunstwerk Rotterdam

Na jarenlange leegstand en verval wordt de voormalige gereformeerde Vredevorstkerk aan de Wilgenplaslaan in Schiebroek gesloopt om plek te maken voor nieuwbouw. Het grote glas-in-beton kunstwerk van de Rotterdamse kunstenaar Johan Verheij wordt hierbij dankzij de inzet van diverse partijen gered en opgeslagen. Op maandag 1 maart start de demontage van het kunstwerk. Wel moet er nog een nieuwe bestemming voor het kunstwerk gevonden worden.

Aanvankelijk leek na een oproep in lokale media in 2020, een onderkomen in een nieuwbouwproject in de stad gevonden te zijn. Dit plan kon geen doorgang vinden en de zoektocht is nu opnieuw begonnen. Voor maximaal 2 jaar is nu in elk geval een tijdelijke opslag van het wederopbouwkunstwerk geregeld. Maar er wordt nu nog steeds naarstig gezocht naar een geschikte plek om het kunstwerk een permanente plek te geven. Dit zou bij voorkeur in Rotterdam moeten zijn omdat het kunstwerk uit de voor Rotterdam zo belangrijke wederopbouwperiode stamt en er al veel kunst uit die periode is verdwenen.

Het raam is een kunstwerk uit 1964 en is ongeveer 11 meter breed en 3 meter hoog. Glas-in-betonramen zijn kenmerkend voor de naoorlogse periode en inmiddels behoorlijk zeldzaam. Uitgebeeld is de doortocht van het Israëlische volk door de Rode Zee. Het raam valt op door haar prachtige kleurgebruik en vormentaal. Het kunstwerk zou heel goed passen in een kerk, de hal van een verzorgingshuis, een appartementengebouw of in een school. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de Werkgroep Monumentale Kunst, via email aan vervat2000@yahoo.com.

De redding van het kunstwerk is mogelijk gemaakt door Accresco Vastgoed, de gemeente Rotterdam, de Vereniging Stedebouwkundig Wijkbehoud Hillegersberg-Schiebroek-Terbregge en de Werkgroep Monumentale Kunst van de Bond Heemschut.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.