Nieuwsbericht

Redding voor muurschildering Jan van der Zee stap dichterbij!

Redding voor de muurschildering van Jan van der zee is een stap dichterbij. De gemeente Veendam gaat akkoord met het reddingsplan van de Heemschut Werkgroep Monumentale Kunst. Op dit moment is WMK nog bezig met het werven van de fondsen voor herplaatsing en restauratie. We vertrouwen op een goede afloop.

Het had niet veel gescheeld of de muurschildering van Jan van der Zee in Veendam was er niet meer geweest. Gelukkig wisten vrijwilligers van Heemschut dit te voorkomen. Via de crowdfunding leverde ruim 7.000 euro aan donaties op, en tevens een anonieme garantstelling. De rest van het benodigde bedrag voor herplaatsing en restauratie wordt momenteel bij een gebracht door fondsenwerving. Donaties zijn nog altijd welkom

Race tegen de klok

De gemeente Veendam had eerder, na onderzoek, besloten de muurschildering niet te bewaren. Kosten zouden te hoog zijn en het werk te kwetsbaar. De werkgroep kreeg enkele weken, tot 2 april, om met een plan voor behoud te komen.

Dat plan kwam er. Inmiddels heeft de gemeente het reddingsplan met financiële onderbouwing akkoord bevonden. Daarmee is redding voor het kunstwerk een grote stap dichterbij.Ook het Comité van Aanbeveling, dat zich prompt vormde rondom de reddingsactie, heeft haar steun uitgesproken.* 

Nieuw locatie Kunstcentrum De Ploeg

In Wehe wordt momenteel de rijkmonumentale St-Jozefschool uit 1883 ingrijpend verbouwd. Hier zal het Kunstcentrum De Ploeg worden gevestigd dat volledig is gewijd aan het werk en het belang van schildergroep De Ploeg. De verbouwing biedt de unieke kans om de muurschildering direct na uitname in Veendam te herplaatsen in Wehe waar het op deze ideale locatie een tweede leven tegemoet gaat. Het kunstwerk komt op een prominente plek binnen het gebouw te staan en zal zo zichtbaar worden voor duizenden bezoekers.

Voor de herplaatsing en restauratie is de werkgroep nog op zoek naar laatste bijdragen. Doneren kan via deze betaallink. Of door een donatie over te maken naar Bond Heemschut, NL10 RABO 0146 6620 32, onder vermelding van 'Red Kunstwerk van der Zee Veendam'.
Update | 2 april 2024, 12.30 uur
Inmiddels is er €14921,10 opgehaald voor behoud van het kunstwerk.

 

* Het Comité van Aanbeveling bestaat uit Henk van Os (kunsthistoricus, voormalig directeur Rijksmuseum te Amsterdam), Jacques Wallage (voormalig burgemeester Groningen), Dorothea van der Meulen (decaan Academie Minerva), Han Steenbruggen (directeur-conservator Museum Belvédère), Jaap Dijkstra (voormalig wethouder cultuur gemeente Groningen), Beatrice von Bormann (algemeen directeur Museum de Fundatie te Zwolle), Adreas Blühm (Algemeen directeur Groninger Museum).


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.