Nieuwsbericht

Renovatie voormalig stadhuis Klundert vordert gestaag

Sinds april zijn veel mensen dagelijks in touw om het voormalig stadhuis Klundert in oude glorie te herstellen. De glas in lood ramen worden vervangen en er vindt groot onderhoud plaats. Daarbij is de oorspronkelijke staat van het pand uit 1621 het uitgangspunt. Heemschut volgt de restauratie al tijden op de voet en is tevreden.

Recent kwam de erfgoed bouwkundige van Van Hoogevest Architecten erachter dat de kleur van de luiken deels niet de oorspronkelijke kleur is. Er is historisch onderzoek gedaan om de oorspronkelijke kleur van de luiken zo precies mogelijk te benaderen. Toen bleek dat de luiken, bij de restauratie in de jaren 50 van de vorige eeuw, deels een andere kleur hebben gekregen. Het deel dat sinds 1953 wit is, had oorspronkelijk een blauwe kleur. Uit de archieven blijkt niet waarom men destijds de keuze voor wit heeft gemaakt. Ook Heemkundekring Die Overdraghe kan hier geen verklaring voor geven.

Historisch meest verantwoorde keuze Wethouder Schoneveld: “Een onverwachte wending, zo kun je het wel noemen. Wij hebben hier dan ook nadrukkelijk over gesproken met de Monumentencommissie. Alle deskundigen zijn echter unaniem: blauw is historisch de meest verantwoorde keuze. Het college van B&W volgt het advies van de experts. De luiken krijgen de oorspronkelijk kleur terug. Wel wordt de witte achtergrondkleur vervangen door het blauw. Ik realiseer me dat het even wennen zal zijn, maar willen we het gebouw écht in oude glorie herstellen dan kun je niet anders dan deze keuze maken.” 

De renovatie is voor de gemeente een zorgenkindje geweest. Een vorige aannemer heeft in 2017 van de renovatie een puinhoop gemaakt, waarbij er met weinig respect voor het monument werd gewerkt. De gemeente heeft toen de restauratie stilgelegd. Vorig jaar is er ook met medewerking van Heemschut gekeken naar een nieuw renovatieplan. Daar is toen ook extra budget voor vrijgemaakt. Dit tot tevredenheid van Heemschut. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.