Nieuwsbericht

Restauratie voor glaskunstwerk van Berend Hendriks te Utrecht

Beeldend kunstenaar Berend Hendriks heeft in en bij het schoolgebouw van MBO Utrecht aan de Columbuslaan in Utrecht twee kunstwerken gerealiseerd: in het gebouw in 1966 een glaswand en buiten, in de directe nabijheid van genoemde wand, in 1991 een ruimtelijk kunstwerk. Op dit moment wordt het schoolgebouw ingrijpend gerenoveerd. De Werkgroep Monumentale Kunst en MBO Utrecht hebben zich ingespannen voor een zorgvuldige restauratie van het glasraam. Deze wordt binnenkort uitgevoerd.

Berend Hendriks (1918-1979) was een veelzijdig en veelgevraagd kunstenaar die vele hoogwaardige monumentale werken in diverse technieken heeft gerealiseerd. Met zijn ideeën en werkwijze heeft hij inhoud gegeven aan de zogeheten Arnhemse School: een vernieuwende, abstraherende en geometrische, architecturale vormgeving op pleinen, aan gevels in binnen- en buitenruimtes.

Het raam aan de Columbuslaan is een glasappliqué. Hendriks heeft gedurende zijn werkzame leven een klein aantal glasappliqués gemaakt. Een glasappliqué bestaat uit meerdere lagen gelijmd glas. Door glas te lijmen in plaats van met lood te werken (glas-in-lood), werd het mogelijk om vrijer te werken. De kunstenaar kan bijna schilderen met glas. De techniek is na de oorlog in Nederland uitgevonden en wordt al vrij snel populair. Ook internationaal trekt deze kunstvorm de aandacht.

Het raam aan de Columbuslaan heeft op diverse plekken schade als gevolg van vandalisme en het natuurlijk verval van glaskunstwerken. Met een zorgvuldige restauratie wordt het mogelijk om dit belangrijke kunstwerk een duurzame toekomst te geven. Het kunstwerk in de tuin blijft eveneens behouden en zal ingepast worden in een nieuw tuinontwerp.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.