Nieuwsbericht

Sloop 17e eeuwse boerderij Oukoopsedijk Reeuwijk

Heemschut geeft strijd tegen intrekken monumentenstatus en sloop en nieuwbouw oude boerderij op!

De rubriek “Handhaving gevraagd” in het nummer van september 2015 van Heemschut magazine ging over de boerderij Oukoopsedijk 10 in Reeuwijk; een gemeentelijk monument dat al tien jaar leeg stond en waar de gaten in het rieten dak met het jaar groter werden. Pogingen om het pand te restaureren liepen op niets uit. De gemeente gaf ook niet de opdracht tot het wind- en waterdicht maken van het dak. Om de eigenaar tegemoet te komen besloot de gemeente in 2013 de boerderij van de gemeentelijke monumentenlijst te schrappen. Dan kon hij tot nieuwbouw overgaan.

Dat nu stuitte bij Heemschut en de plaatselijke historische verenigingen op bezwaar. Slecht onderhoud mag immers niet beloond worden met verlies van de monumentenstatus. Medio 2015 hebben alle betrokken partijen onder leiding van de gemeente een bezoek gebracht aan de boerderij. Toen pas werd duidelijk hoe slecht de boerderij, vooral de stal, eraan toe was. Herstel in de oude monumentale waarde zou vrijwel onmogelijk zijn, zeker in financieel opzicht.

Op verzoek van de Commissie Zuid-Holland is onderzocht of er onder het pleisterwerk in de voorgevel nog restanten te vinden zijn, bijv. in de vorm van de raambogen uit de 17e of 18e eeuw. Toen in december 2015 bleek dat dat niet het geval is, heeft de Commissie besloten, dat het weinig zinvol is vast te houden aan de gemeentelijke monumentenstatus. Zij zal zich ook niet langer verzetten tegen sloop en vervanging door nieuwbouw. Die nieuwbouw gaat overigens qua verschijningsvorm lijken op de oude boerderij. Dat is dan een pleister op de wonde. 

 

Peter Neukirchen

Heemschut Commissie Zuid-Holland


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.