Nieuwsbericht

Sloop Baudartius College Zutphen van de baan

Heemschut en mede-erfgoedbeschermers trokken aan de bel. Scholieren gaan het “oude” schoolgebouw van het Baudartius College in Zutphen verlaten, maar wat gaat er met het gebouw gebeuren? Wordt het leegstand en daarna sloop? De druk van Heemschut en de erfgoedbeschermers is opgepakt door de politiek. De gemeenteraad van Zutphen besloot dat sloop niet aan de orde is en dat het gebouw een nieuwe bestemming moet krijgen.

Het Baudartius College is in 1949-1951 gebouwd als Christelijk Lyceum door het architectenbureau Rotshuizen en Wind uit Arnhem. Dit architectenbureau heeft naam gemaakt als ontwerper van christelijke scholen, kerkgebouwen en zorginstellingen. Een groot aantal werken van dit architectenbureau is aangewezen tot monument.

Met haar sobere en verfijnd gedetailleerde architectuur is het Baudartius College een goed voorbeeld van traditioneel bouwen met moderne elementen uit de wederopbouwperiode. Het complex heeft na oplevering enkele uitbreidingen gekregen en is vrij gaaf behouden. Met name het gedeelte aan de Isendoornstraat is van grote waarde voor het stadsbeeld. Ook het interieur bevat nog diverse kenmerkende elementen uit de bouwperiode.

Baudartius zelf leefde in de 17e eeuw, hij had al jong een goed gevoel voor talen. In zijn jeugd leerde hij Engels, later ging hij naar de Franse en naar de Latijnse school. Zo leerde hij ook Latijn, Grieks en Hebreeuws. Hij is was predikant en theoloog maar is vooral bekend geworden als vertaler van de Bijbel vanuit het Hebreeuws in opdracht van de Synode van Dordrecht in 1618.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.