Nieuwsbericht

Sloop Tomadofabriek leidt tot politieke vragen

GroenLinks en de PvdA in Etten-Leur vragen zich af of de karakteristieke en architectonische waardevolle Tomadofabriek in Etten-Leur herbestemd kan worden. In politieke vragen aan het college vragen zij zich hardop af of sloop de beste optie is. Erfgoedbeschermers zijn fel gekant tegen de sloop van de unieke fabriek.

De Tomado-fabriek kreeg in 2014 bijna de status van gemeentelijk monument, maar daar maakte de toenmalige eigenaar Fri-Jado bewaar tegen. Fri-Jado is verhuisd. Inmiddels is er een contract over de verkoop en oplevering tussen de huidige eigenaar, Mentha Capital, en de gemeente Etten-Leur.

Daaruit blijkt dat Tomado binnenkort wordt gesloopt. En daarmee gaat een belangrijk stuk lokaal, provinciaal en landelijk cultureel erfgoed verloren.

Heemkundekring Jan uten Houte, Stichting Het Cuypersgenootschap en Erfgoedvereniging Bond Heemschut hebben een monumentenaanvraag gedaan. Wij vinden dat het kantoorgebouw en de eerste bedrijfshal behouden moet blijven. Het pand is prima geschikt voor hergebruik. Slopen is niet nodig en niet wenselijk. Geef Etten-Leur ook zijn voorbeeld van bijzonder herbestemd industrieel erfgoed!

Nu leidt dit ook tot vragen binnen de lokale politiek. Eventuele acties moeten wel snel zijn, de sloop staat voor binnenkort gepland. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.