Nieuwsbericht

Sloop villa Kampen voorlopig voorkomen via de rechter

Via een voorlopige voorziening bij de rechtbank heeft Heemschut in Kampen weten te voorkomen dat de sloop van de verwaarloosde villa aan de Bovenhavenstraat in Kampen zou beginnen. Samen met een omwonenden en Stichting Stadsherstel Kampen voert Heemschut een juridische strijd om sloop van de prachtige villa te voorkomen.

De voorzieningenrechter deed dinsdagmorgen uitspraak. Heemschut en de andere partijen hebben beroep aangetekend bij de rechter tegen het besluit van de gemeente om de sloopvergunning voor de verwaarloosde in stand te houden. Zij vinden dat de karakteristieke woning moet worden gerestaureerd. Om te voorkomen dat projectontwikkelaar Mateboer de villa sloopt voordat er een uitspraak van de rechter ligt, vroegen ze een zogeheten voorlopige voorziening aan.  

Had niet gehoeven, zo blijkt uit een verslag van BN De Stem. De provincie moet eerst nog een klap geven op het noodzakelijke saneringsplan en dat gebeurt niet voor 9 december, meldde Gert Mateboer tijdens de zitting. De rechtbank hoopt rond die tijd een uitspraak te doen in de bodemprocedure. Kortom, voortijdige sloop is niet aan de orde. ,,Deze zitting had voorkomen kunnen worden als de gemeente helder had gecommuniceerd’’, zei Annie van ‘t Zand van SSK. ,,Voor ons is Mateboer niet de partij daarvoor. Ik ben heel erg teleurgesteld.’’ De andere verzoekers dachten er net zo over. ,,Ik heb hier geen lekker gevoel bij’’, zei Edy Prick van Heemschut tegen de krant.

Heemschut vindt dat er grote fouten zijn gemaakt door de gemeente in dit dossier. Ook vechten wij voor het behouden van de karakteristieke villa. Daarom is besloten een juridische procedure te starten om de villa te redden. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.