Nieuwsbericht

St. Josephkerk te Heelsum gemeentelijk monument

Na een verzoek om bescherming door het Cuypersgenootschap een commissie Heemschut Gelderland heeft de Sint Josephkerk te Heelsum de status van gemeentelijk monument verkregen.

Erfgoedvereniging Bond Heemschut, de Stichting het Cuypersgenootschap en de Stichting voor Heemkunde in de gemeente Renkum hebben de gemeente Renkum in 2016 verzocht om de met sloop bedreigde Jozefkerk aan de Kamperdijklaan te Heelsum te beschermen als gemeentelijk monument. De gemeente heeft dit gezamenlijke verzoek in behandeling genomen, onderzoek laten doen en heeft, op grond daarvan, besloten om de kerk op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.

 

Het kerkgebouw uit 1961 werd ontworpen door architect A.H.J.M. (Fons) Vermeulen (1913-2013), een volgeling van de beroemde bouwmeester Dom Hans van der Laan. Het betreft een ruime rechthoekige zaalkerk onder plat dak.

 

Voor de gemeente Renkum en de provincie Gelderland is het kerkgebouw een belangrijk voorbeeld van naoorlogs erfgoed. Architectuurhistorisch is het gaaf bewaarde gebouw van grote waarde als kenmerkend en vrij gaaf gebleven voorbeeld van kerkenbouw in de Bossche Schoolstijl. Stedenbouwkundig is het gebouw zeer waardevol vanwege de fraaie en lommerrijke ligging op de hoek van de Prins Bernhardlaan en Kamperdijklaan in de dorpsuitbreiding van Heelsum, waarbij de onderdelen kerkzaal, pastorie en klokkentoren zorgvuldig zijn ingepast in de scherpe hoek van beide straten. Daarnaast  heeft het gebouw een cultuurhistorische betekenis voor het dorp Heelsum.

 

De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit stelt dat de St Josephkerk van bijzonder belang is als goed en gaaf voorbeeld van moderne naoorlogse kerkarchitectuur. Door zijn bijzondere verschijningsvorm en bouwstijl heeft de kerk een hoge zeldzaamheidswaarde. Er zijn duidelijke referenties naar de historische kerkbouwkunst, maar ook diverse aspecten die de beginselen van de Bossche School laten zien.

 

Zie ook: Hoogenlaag.nl


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.