Nieuwsbericht

Stadsdeel Zuid wijst Maarten Lutherkerk aan tot monument

Heemschut en Cuypersgenootschap vinden het gebouw een belangrijk en nog gaaf overgebleven voorbeeld van Amsterdamse protestantse kerkbouw uit het interbellum.

Op verzoek van Heemschut en het Cuypersgenootschap heeft Amsterdam Zuid onlangs de Maarten Lutherkerk aangewezen tot gemeentelijk monument. Deze beeldbepalende kerk aan de Dintelstraat in de Rivierenbuurt is in de ogen van Heemschut echt een vergeten monument.

De Maarten Lutherkerk, in gebruik genomen in 1937, stond tot op heden nog niet op de gemeentelijke monumentenlijst van Amsterdam, terwijl het pand wel door Bureau Monumenten & Archeologie is geïnventariseerd. Het betreft een belangrijk en nog gaaf overgebleven voorbeeld van Amsterdamse protestantse kerkbouw uit het interbellum. Architectonisch en typologisch neemt de kerk een belangrijke plaats in de ontwikkeling van de lutherse kerkbouw gedurende de twintigste eeuw in en vormt tevens een kenmerkend voorbeeld van het hoogwaardige oeuvre van architect F.B. Jantzen (1895-1987). Waardevol zijn ook de nog aanwezige glas-in-loodramen uit de bouwtijd. 

Aangezien de kerk over enige tijd haar religieuze functie verliest is bescherming belangrijk. Sloop is nu niet meer mogelijk. Heemschut hoopt op een zorgvuldige herbestemming van het gebouw.

 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.