Nieuwsbericht

STER-gebouw in Hilversum voorlopig gered

Na een groot aantal eerdere berichten over Post 65 erfgoed dat - ondanks uitdrukkelijke verzoeken van Heemschut - toch werd gesloopt, is er nu eindelijk eens goed nieuws. De gemeente Hilversum, die zich graag tooit met de titel: Stad van Jonge Monumenten, heeft 3,2 miljoen euro betaald voor het markante, voormalige STER-gebouw van de Hilversumse architecten Falkenburg en Mulders uit 1976-1978.

Na een beperkt aantal kleine, inwendige aanpassingen zal het structuralistische kantoorgebouw al in de tweede helft van dit jaar worden gebruikt voor taalonderwijs aan Oekraïense kinderen in de basisschoolleeftijd en als tijdelijk onderdak voor basisscholen die gaan (ver)bouwen. De plattegrond van het gebouw bestaat uit een aantal geschakelde zeshoeken. Op alle verdiepingen en in alle ruimtes is deze honingraatvorm consequent doorgevoerd, zelfs in de parkeergarage.

De binnentuin werd aangelegd door tuinarchitecte Mien Ruys. Het uit beton en staal opgebouwde pand is aan de buitenkant bekleed met grijsbruine aluminiumplaten. Of het STER-gebouw ook op de lange termijn zal worden beschermd, is nog niet bekend. Heemschut en twee andere erfgoedorganisaties hebben de gemeente gevraagd om het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Daar neemt het college dit najaar een besluit over.

Foto: Value Stake

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.