Nieuwsbericht

Steun voor petitie behoud karakter havenkom Almere-Haven

Heemschut's commissie Flevoland steunt het verzet van bewoners tegen de hoogbouw aan de havenkom in Almere-Haven. Hoewel niet enorm oud, is het aanzicht van de kom uniek en behoudenswaardig. Omwonenden zijn een petitie gestart tegen de geplande woontoren van zeker 20 meter.

Foto: Ben te Raa/Heemschut

De toren moet komen op de plek van het Veerhuijs, oorspronkelijk de wachtruimte voor de eerste voet-fietsveerverbinding van Almere Haven naar Huizen en later Amsterdam. 

Een projectontwikkelaar heeft het gekocht toen het nog als restaurant in werking was als belegging. Nu is het restaurant door corona eruit en wil hij het afbreken om er een torenflat neer te zetten.

Het betekent dat het open karakter van de havenkom met zijn vele horeca en het recreatieve karakter van dit stuk havenhoofd vernietigd wordt. Nu liggen er een vissersboot en woonboot aan de oude steigers van het veer, is het een uitzichtpunt met bankjes en een B&B: Seintoren Gooizicht. Bovendien wordt het uitzicht niet alleen van horeca maar ook van ruim 250 woningen rond de kom , het B&B , jachthaven met camping weggenomen.

Het idee is om het Veerhuijs af te breken en te herbouwen tot iets dat niet hoger is dan het nu is en op het grasveld ernaast een woontoren van zo'n 20 m te bouwen. Dit is geen oplossing want het effect blijft even desastreus.

Aantasting van het dorpse karakter, vernietiging van een stukje geschiedenis van Almere(haven) en een recreatiegebiedje waar druk gebruik van gemaakt wordt door het weidse uitzicht op het Gooimeer.

Binnen Almere begint de discussie over jong erfgoed steeds meer tot ontwikkeling te komen. De stad komt op een punt waarin voor het verhaal en de identiteit waarden beschermd moeten gaan worden. Eerder was er al discussie over de sloop van een van de eerste gebouwen, de Roef, en recent over kantoorgebouw De Beurs.

Teken hier de petitie tegen de aantasting van de havenkom van Almere-Haven


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.