Nieuwsbericht

Succes! Karakteristieke panden in Winschoten gered

Twee karakteristieke panden aan de Blijhamsterstaat in Winschoten worden alsnog van de sloopkogel gered. Het college van de gemeente Oldambt draait haar besluit terug na beklag van de commissie Groningen van Heemschut.

Een jaar geleden ontstond er ophef over het voornemen om de bewuste panden in hartje Winschoten te slopen. Heemschut wees het college er op dat beide panden op de lijst van karakteristieke panden staan.

De gemeente wilde graag de oorspronkelijke gevels behouden, maar de afgelopen jaren is er geen geïnteresseerde partij gevonden die hier iets wil ontwikkelen. Door veranderde verkeersstromen is er weinig loop meer in deze straat, die tot het laatste kwart van de vorige eeuw een bloeiende winkelstraat was, midden in het centrum van de stad. Inmiddels zijn alle winkels hier verdwenen. De gemeente heeft zelf geen geld voor renovatie en besloot tot volledige sloop.

Wethouder Wünker geeft tegen het Dagblad van het Noorden toe dat het college geen weet had dat de panden als karakteristiek zijn bestempeld. Mede omdat de veiligheid rondom het pand ter discussie stond. Af en toe dreigde iets van de gevel te vallen greep het college in. Er werd hekwerk geplaatst en aan sloop viel niet te ontkomen. Wünker denkt dat de woningen in het najaar van 2021 bewoond kunnen worden. Vooruitlopend op de nieuwe ontwikkeling zal er rond de zomer kortdurend aan de panden gewerkt worden, om ze wind- en waterdicht te maken. De bewuste panden zijn meer dan honderd jaar oud en hebben fraaie ornamenten.

Heemschut Groningen is erg blij met het resultaat. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.