Nieuwsbericht

Succes! Knechtenwoningen De Jager Woudsend worden monument

Het zag er lange tijd niet naar uit, een eerdere verkenning van de gemeente Súdwest Fryslân was zelfs negatief, maar de mogelijke sloop van de knechtenwoningen van molen De Jager in Woudsend lijkt dan toch een positief einde te krijgen. De gemeente Súdwest Fryslân wil de woningen dan toch als monument aanwijzen om ze te behouden voor de toekomst. Heemschut's commissie Fryslân heeft hier hard voor gevochten!

Een door Heemschut in opdracht uitgevoerd onderzoek van het gerenomeerde bureau SteenhuisMeurs heeft de zaak doen kantelen. SteenhuisMeurs heeft de geschiedenis van de woningen en de relatie met de naastgelegen molen De Jager onderzocht en kwam tot de conclusie dat de huizen wel degelijk monumentwaardig zijn.

Lees ook: Onderzoek SteenhuisMeurs: knechtenwoningen molen De Jager wel monumentaal

Het college van burgemeester en wethouders heeft nu het voornemen bekend gemaakt de huizen aan te wijzen als gemeentelijk monument. Daarmee is het behoud van de unieke woningen naast molen De Jager het uitgangspunt. Eerder nam de welstandscommissie ook al stelling in de zaak. Ook de welstand stelde dat behoud van de huidige woningen uitgangspunt moet zijn. 

Heemschut, de Historische Kring Woudsend en zustervereniging De Hollandsche Molen trokken samen op in deze zaak om de woningen te behouden. Het is nog wachten op het officiële besluit, maar de zaak lijkt nu toch positief af te lopen. We zijn erg tevreden. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.