Nieuwsbericht

Succes! Lasondersingel 138 in Enschede is een monument

Een succes voor Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker. Het huis Lasondersingel 138 in Enschede is aangewezen als monument. Het huis heeft op veel manieren een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis.

Het huis werd ontworpen door architect A.H. Wegerif en is gebouwd in opdracht van Hendrik Jan ten Bruggencate in 1925 en aan de hand van de bewoners is de geschiedenis zichtbaar. Daarna volgde Hugo Hedeman, de Joodse directeur van Spinnerij Roombeek, met zijn echtgenote en hun twee kinderen. Na het gezin, vermoord in Auschwitz, kwam het door de bezetter onteigende huis in handen van NSB’er en berucht smokkelaar Gerard Hasperhoven. 

Veruit bekendste gebruiker van het pand was Leendert Overduin. Dominee en verzetsheld en als redder van veel Joden volgens velen de grootste Enschedeër ooit. Overduin kreeg na de bevrijding van de erven Hedeman toestemming het huis te gebruiken. De predikant zit er tien jaar. Vanaf 1958 zetelen de zusters aan de singel.

Deze bijzondere geschiedenis was, samen met de architectonische kwaliteiten van het pand, de reden voor de erfgoedbeschermers om de monumentenstatus aan te vragen eind 2020. De gemeente onderschrijft de kwaliteiten van het huis en heeft nu besloten het verzoek te honoreren. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.