Nieuwsbericht

Succes! Paviljoen Buitenveldert aangewezen als monument

Het Paviljoen Buitenveldert is aangewezen als gemeentelijk monument. Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid heeft daartoe besloten na een aanvraag van de commissie Amsterdam van Heemschut. De commissie is zeer verheugd met het besluit.

Het Paviljoen is ontworpen door Gerrit Rietveld (1888-1964) in het uitbreidingsplan “Tuinstad Buitenveldert”, onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan. Kort na zijn dood is het ontwerp door zijn naaste medewerker Johan van Tricht verder uitgewerkt en onder diens leiding in 1966-1967 gebouwd. Rietveld ontwierp slechts twee kerkgebouwen, het Paviljoen gebouwd in opdracht van de Vrije Gemeente en De Hoeksteen in Uithoorn. In het Paviljoen is in vergelijking met De Hoeksteen nog veel in tact.

Het gebouw aan de Van der Boechorststraat 26 sluit in schaal en architectuur goed aan op de woonhuizen in de directe omgeving en vormt daarmee stedenbouwkundig en architectonisch een geheel. Een van de woonhuizen in dit buurtje is overigens ook door Rietveld ontworpen en staat al op de gemeentelijke monumentenlijst. Het Paviljoen kenmerkt zich door Rietvelds sobere geometrische stijl, met een karakteristiek evenwicht tussen open en gesloten gevelvlakken. Het exterieur is nog grotendeels onveranderd. De verschillende bouwvolumen, de hoofdentree, de waterpartij en de wit geglazuurde bakstenen gevels zijn nog in vrijwel oorspronkelijke staat.

Heemschut vroeg in december de monumentenstatus aan nadat bekend werd dat de Joodse Gemeente, die nu gebruik maakt van het pand, het pand wilde slopen voor nieuwbouw. 

Foto: Ton Roelofsma, Rietveld Schröderarchief, Centraal Museum, Utrecht.

Zie ook:
Monumentenstatus aangevraagd voor Paviljoen Buitenveldert van Gerrit Rietveld
Heemschut niet akkoord met conclusies over Paviljoen Buitenveldert


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.