Nieuwsbericht

Tegendraads, 50 jaar stedenbouwkundige ontwikkeling van Lelystad

Vrijdag 8 september 2017 organiseerde Heemschut Flevoland een symposium en excursie rond het thema 'Tegendraads, 50 jaar stedenbouwkundige ontwikkeling van Lelystad'.

Lelystad is een unieke stad: vanwege zijn compleet planmatige opzet, vanwege de verschillende woonwijken die een afspiegeling zijn van de opvattingen en de mogelijkheden van dat moment. Cornelis van Eesteren maakte het eerste ontwerp voor de ideale stad maar zijn opdrachtgever besloot vanwege de onzekere groeiprognoses Lelystad te gaan bouwen volgens een eigen plan. Eén van de eerste wijken, de Zuiderzeewijk, komt nog wel tot stand op basis van Van Eesterens principes (modernisme/CIAM).
De stad wordt een groot succes in het door woningnood geteisterde Nederland. De moderne eengezinswoningen met tuin, de royale groene setting, het aandeel sociale woningbouw, het winkelcentrum en het autovriendelijke karakter maken de stad tot een groot succes. Totdat de economische crisis van de jaren tachtig uitbreekt. Om uit het diepe dal te komen moeten de beleidsmakers oude ideeën begraven en als een feniks met nieuwe plannen komen. Intussen is Lelystad al lang weer zo ver dat het zich kan afvragen of het toekomstige succes in nieuwe groei gezocht moet worden of in de bestaande stad.

Het programma bestond onder meer uit
- Lezing van historicus Henk Pruntel over de start van Lelystad
- Lezing van Bouwe van der Weide (heeft aan Almere en Lelystad gewerkt) over de ontwikkeling van Lelystad
- Rondetafelgesprek met wethouder Jop Fackeldey, Bouwe van der Weide en de stedenbouwkundigen Brans Stassen en Peter Strijker onder leiding van Marije de Bie
- Bustoer door Lelystad met een toelichting van Peter Strijker
- Ontvangst door burgemeester Ina Adema in het Stadhuis in Lelystad, gevolgd door een toelichting op de expositie door Hans Postema

Zo'n zestig personen namen deel aan deze dag, waaronder veel 'oudgedienden' die aan de ontwikkeling van Lelystad hebben gewerkt. Ook verwelkomde Heemschut Flevoland Heemschutters van het 'oude land'. De lezingen en het rondetafelgesprek bleken uiterst geanimeerd, net als de tweeeneenhalfuur durende bustour door Lelystad.

Van de lezingen, het rondetafelgesprek en de toelichting bij de bustour wordt een digitaal schriftelijk verslag gemaakt. Nadere berichten hierover volgen.

Bij de foto: de ochtendsessie 'Tegendraads, 50 jaar stedenbouwkundige ontwikkeling van Lelystad' in Batavialand.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.