Nieuwsbericht

Telefooncentrale Noord met beeldhouwwerk van Hildo Krop verdient behoedzame herontwikkeling

De Telefooncentrale aan de Wingerdweg in Amsterdam Noord zal gedeeltelijk ontruimd worden, waardoor het karakteristieke en beeldbepalende gebouw een nieuwe functie kan krijgen. Heemschut Amsterdam zet zich in voor een zorgvuldige herontwikkeling van dit interessante gebouw van architect Albert Boeken.

De voormalige Telefooncentrale Noord is niet alleen een fraai voorbeeld van de architectuur van Publieke Werken in de stijl van de late Amsterdamse School (de overstekende dakrand, de brede luifels boven de entrees en de gevelstenen van stadsbeeldhouwer Hildo Krop zijn hiervoor typerend). Het gebouw is ook stedenbouwkundig belangrijk als afsluiting van de elegante bocht van de naastgelegen Resedaschool uit 1926. De erfafscheidingen staan keurig in elkaars verlengde. Dit is niet toevallig, want ook het schoolgebouw is door Publieke Werken ontworpen en van gevelstenen van Krop voorzien. Samen met de recent gerenoveerde panden van de Gentiaanbuurt aan de overkant ontstaat zo een mooi geheel.

Bovendien is het gebouw van architect Albert Boeken cultuurhistorisch van belang voor Amsterdam. In 1925 in gebruik genomen, maakte deze centrale het mogelijk dat duizend abonnees automatisch met elkaar konden bellen: een telefoon met kiesschijf, zonder tussenkomst van een telefoniste. Dit is in de granieten gevelstenen van Hildo Krop verbeeld. Een man en een vrouw bellen met elkaar via de nieuwe telefooncentrale. “DOEHETZELF” staat er tussenin te lezen. Modern Times!

Door recente ontwikkelingen wordt deze “sprekende” voorgevel bedreigd. De toekomstige eigenaar en ontwikkelaar wil het gebouw op de begane grond een nieuwe functie geven. In verband met de horecabestemming zijn er plannen om vóór de gevel met de beelden van Krop een glazen serre te plaatsen en één raam tot doorgang open te breken. De voorgevel zal daardoor letterlijk niet meer “leesbaar” zijn, de stedenbouwkundige ensemblewerking zal verloren gaan.

In het kader van de herontwikkeling is ook de sloop gepland van de uitbreiding uit de late jaren ’30, achter het kopgebouw van Boeken. Hier zullen appartementen worden gerealiseerd. Heemschut ijvert voor het behoud van de dwarsgevel van de uitbreiding, met zijn karakteristieke ronde openingen.

Heemschut spant zich in voor een zorgvuldige herontwikkeling van dit karakteristieke en voor de buurt beeldbepalende gebouw!

 

Bekijk hier de gevelstenen van Hildo Krop


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.