Nieuwsbericht

Theekoepel gered

Heemschut is blij dat het vervallen rijksmonument zo mooi is hersteld.

De theekoepel achter de Sint Martinuskerk is gered. Het uit ongeveer 1900 daterende bouwwerk heeft een nieuw rieten dak gekregen. De gebroken ramen zijn hersteld evenals het houtwerk. Van binnen en buiten werd de koepel – omgedoopt tot ‘Prieel Byvliet’ – geschilderd. De restauratie was mogelijk door een bijdrage van Fonds 1818. Begin dit jaar startte Adrie Janssen een reddingsactie voor de vervallen theekoepel, een rijksmonument. Byvliet is de naam van een huis dat op de plaats van de huidige kerk stond. Byvliet had ook een prieel dat werd in 1879 gesloopt. Het huidige exemplaar is deels met onderdelen uit dat bouwsel in elkaar gezet. Het ‘Comité Prieeltje’ wil in 2016 de theekoepel verder afmaken en ook de kerktuin, waar het in staat, in oude glorie gaan herstellen. Daarbij wil men ook de begraafplaats betrekken.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.