Nieuwsbericht

Uiterste inspanning voor behoud modernistische villa Marijkestraat 5, Amsterdam

Heemschut's commissie Amsterdam spant zich in voor het behoud van een bijzonder modernistisch woonhuis in Amsterdam-Zuid. Het gebouw aan de Prinses Marijkestraat 5 van architect J.B. Ingwersen stond dit voorjaar te koop en dreigde te worden gesloopt. Door goede samenwerking kon de commissie deze zomer in korte tijd het benodigde onderzoek voor de aanvraag van de monumentenstatus doen. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel ontving eind juli de aanvraag en besloot minder dan een maand later de aanwijzingsprocedure te starten. Op het moment van schrijven loopt de procedure nog.

Ingwersen ontwierp de woning in 1958 voor het echtpaar Van Ginneken. Het gebouw bestaat uit een begane grond en een deels overkragende verdieping. Opvallend zijn de schuin uit de gevel stekende ramen, de monumentale zonwering met geïntegreerde bloembakken en de open parkeerplaats onder de verdieping. De woning is één van de twee nog bestaande woningontwerpen van Ingwersen, die vooral bekendstaat om zijn ontwerpen van schoolgebouwen voor christelijke onderwijsinstellingen. Zowel in zijn woningen als in zijn schoolgebouwen is de invloed van Le Corbusier duidelijk herkenbaar. De commissie zet zich met de monumentenaanvraag niet alleen in voor het behoud van het oeuvre van Ingwersen, maar ook voor de zichtbaarheid van de invloed van Le Corbusier op de Amsterdamse woningbouw en het behoud van de oorspronkelijke opzet van de Prinses Irenebuurt met zijn bescheiden enkele en dubbele villa's. 

Bene Colenbrander

Foto: Archiwijzer van BONAS, H.F. Erdtsieck.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.