Nieuwsbericht

Uitzicht Zuiderzeemuseum beschermd, Heemschut sluit zaak Enkhuizen af

Het weidse uitzicht over het IJsselmeer vanuit het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is beschermd. Na maanden van onderhandelen sluit Heemschut het omvangrijke dossier Enkhuizerzand af. Nooit kan er meer sprake zijn van een bouwplan achter het Zuiderzeemuseum. Een grote overwinning.

Heemschut is in 2019 door Stadsherstel Enkhuizen en daarna het Zuiderzeemuseum ingeseind omdat er voor de baai achter het museum vergaande plannen waren voor de bouw van een vakantiepark op opgespoten landtongen in het IJsselmeer. Niet alleen de hoeveelheid huizen (meer dan 100) was bedreigend, maar ook de hoogte. Door de bouw van een park op die plek zou het vrij uitzicht over het IJsselmeer vanuit het museum verdwijnen. Het Zuiderzeemuseum is tussen de jaren ’60 en ’80 van de vorige eeuw zorgvuldig ontworpen om het leven van de oude Zuiderzeedorpen te vertellen. Het vrije uitzicht op het IJsselmeer is daar een cruciaal onderdeel van. Naast de problematiek van het museum zou de bouw van het park ook invloed hebben op het aanzicht van Enkhuizen vanaf het water.

Heemschut heeft samen met Stadsherstel Enkhuizen en het Zuiderzeemuseum een verbond gevormd om tegen de plannen te strijden. Ook de samenwerking met de IJsselmeervereniging en het comité Behoud Enkhuizerzand is gezocht en gevonden. Een intensieve actie is gevoerd waarbij onder meer dan 2000 flyers in Enkhuizen deur na deur zijn verspreid. Met succes. Het oorspronkelijke bestemmingsplan werd aangepast waardoor de bouw in het water van de baan was. Maar ontevredenheid bleef wel over de bescherming voor de waarden van het Zuiderzeemuseum. Daarvoor werd na vaststelling van de gemeenteraad een zaak bij de Raad van State aangespannen. 

De initiatiefnemer van het vakantiepark, Droomparken, bleek bereid tot overleg over de bezwaren. Na de inschakeling van een mediator zijn de bezwaren geinventariseerd en bleek er een mogelijkheid om alle partijen tevreden te stellen. Dat heeft na overleg geresulteerd in dit nieuwe bestemmingsplan waarbij de bescherming voor het Zuiderzeemuseum en het aanzicht van Enkhuizen wel goed is geregeld.

Heemschut zal de zaak bij de Raad van State intrekken omdat de bezwaren die daar worden opgevoerd zijn verwerkt in het nieuwe bestemmingsplan.

De IJsselmeervereniging en het Comité zetten de strijd nog wel voort. Zij richten zich ook op de bouw van een nieuwe camping, een kilometer ten noorden van het Zuiderzeemuseum. Dat is een zaak waar Heemschut zich zijdelings wel tegenaan heeft bemoeid, maar wat niet de kern van onze bezwaren was. 

Hier zou het vakantiepark in het water komen.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.