Nieuwsbericht

Verbouwing rijksmonumentale branderswoning Schiedam stilgelegd na vernielingen

Naar aanleiding van een melding van een van onze leden in Schiedam heeft Heemschut via de gemeente de verbouwing van een pand aan de Nieuwe Haven 149 in Schiedam laten stilleggen. De gemeente was er zelf heel snel bij en heeft onmiddellijk actie ondernomen.

Het Rijksmonument aan de Nieuwe Haven 149 dateert uit 1860 en werd gebouwd als zogenaamde branderswoning. Het statige pand wordt gekenmerkt door symmetrische opzet met dito statig en origineel interieur. De laatste 50 jaar was er een notaris in gevestigd, die alle oorspronkelijke elementen heeft gekoesterd.

Na verkoop voor bijna 1.000.000 euro aan een projectontwikkelaar uit Heiloo werd een vergunningstraject ingezet voor het opsplitsen in twee wooneenheden. Ondanks duidelijke adviezen en een strikte vergunningverlening startte de eigenaar met rigoureuze sloop. Daarmee zijn de unieke keuken, stucplafonds, wanden en andere elementen verdwenen.

Met het stilleggen van de verbouwing treedt een fikse vertraging op voor de eigenaar. In kaart wordt gebracht wat verdwenen is en hoe deze elementen weer kunnen worden teruggebracht. Dit betekent niet alleen een kostbaar, maar ook tijdrovend traject (die) dat de eigenaar zich beter had kunnen besparen.

Heemschut overweegt aangifte te doen van moedwillige vernieling.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.