Nieuwsbericht

Verwarring over opties behoud Tomado-fabriek

Er is een kleine kans op het behoud van de unieke Tomado-fabriek in Etten-Leur. Eigenaar Mentha Capital zegt bereid én flexibel te zijn als het gaat om aanpassing van de overeenkomst die ze hebben met de gemeente Etten-Leur. De gemeente is dus aan zet, aldus Karel Loeff, directeur van Heemschut. In die overeenkomst is de snelle sloop van de fabriek geregeld.

Er is daarmee verwarring over de kansen tot behoud van de iconische Tomado-fabriek in Etten-Leur. Dat concludeert voorzitter Piet Paantjens van Heemkundekring Jan uten Houte uit een rondgang langs verschillende raadsfracties. Zonder man en paard te noemen zijn sommige fracties bereid om te kijken naar de kansen tot behoud, maar zijn er ook raadsleden die er anders over denken. Een optie die geopperd wordt is een monumentje op de locatie, nadat alles is gesloopt. Dat is voor onze Heemkundekring onaanvaardbaar, aldus de voorzitter. Een tweetal partijen wil middels raadsvragen het college vragen de sloop op te schorten.

De landelijke Erfgoedvereniging Heemschut, Stichting Het Cuypersgenootschap en de Heemkundekring dringen aan op behoud van het pand. Tomado is een ontwerp van architect Maaskant uit 1953 en was als bedrijf van nationale betekenis. Zij hebben een gesprek gehad met eigenaar Mentha Capital, die zegt bereid én flexibel te zijn als het gaat om aanpassing van de overeenkomst die ze hebben met de gemeente Etten-Leur. De gemeente is dus aan zet, aldus Karel Loeff, directeur van Heemschut.

 In een persbericht heeft de Industriële Kring Etten-Leur gereageerd op onze oproep tot behoud. Zij willen snelle sloop, omdat bedrijven zoeken naar nieuwe ruimten. Loeff begrijpt die wens, maar ziet dat juist herhuisvesting én behoud van een deel van de wederopbouwfabriek prima samen kunnen gaan. Etten-Leur kent twee iconen: Van Gogh en Tomado. Het is juist voor toerisme en economie van groot belang dat je dit soort (inter)nationale verhalen tastbaar houdt en vertelt, ook voor bezoekers van buiten Etten-Leur. Met behoud en herbestemming van het kantoor, kantine en de eerste bedrijfshal versterk je juist de plaatselijke werkgelegenheid en economie. Een ideale plaats voor het MKB en startups. Het zou goed zijn als de IKE eens gaat buurten bij collega’s in Breda, Oisterwijk of Eindhoven. Erfgoedbehoud draagt bij aan welvaart en ontwikkeling. Het zou jammer zijn als de gemeente de makkelijkste en bovendien minst duurzame weg hierin zou kiezen en zou daarmee vele creatieve ondernemers in te art doen. De Heemkundekring heeft in samenspraak met een stedenbouwkundige een totaal herinrichtingsplan gemaakt dat de komende week aan het college en gemeenteraad zal worden voorgelegd. Een plan dat o.a. voorziet in parkeer oplossingen onder het dak van cultureel industrieel erfgoed.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.