Nieuwsbericht

Villa de Bijenschans tussen wal en schip geraakt

De karakteristieke Villa De Bijenschans in Hilversum dreigt te worden gesloopt. Heemschut heeft de Rijksdienst Cultureel Erfgoed opgeroepen om niet alleen de villa zelf, maar ook de tuin, te beschermen als Rijksmonumentaal ensemble.

Villa De Bijenschans, ontworpen in 1917 door architect A.H. Wegerif, was ooit al een provinciaal monument. Ook de bijbehorende Engelse landschapstuin, ontworpen door D.F. Tersteeg, was onder deze status beschermd. Helaas is De Bijenschans bij afstoting van de provinciale monumenten niet omgezet naar een gemeentelijk- of Rijksmonument.

Zo dreigt De Bijenschans nu dus door gebrek aan bescherming te worden gesloopt. Ook de omliggende tuin komt hiermee in gevaar. Uiterst zonde en onnodig, vindt Heemschut. Deze prachtige villa en tuin werden immers ooit al het bewaren waard geacht.

 

Over Villa de Bijenschans

Villa de Bijenschans werd ontworpen door architect A.H.  Wegerif in opdracht van mevrouw De Kruijff-Gobius. De villa werd vernoemd naar de bijenkorven die aan de rand van de heide stonden opgesteld. In de decoratieve elementen van de villa is zijn ook verwijzingen naar de bij te vinden. Het huis heeft een brede voorgevel met opvallend boogvormige ingang. Ook binnen is de boogvorm terug te vinden en zijn de doorgangen versierd met glas-in-lood. De Engelse landschapstuin van tuinarchitect D.F. Tersteeg werd ontworpen in eenheid met het huis.

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.