Nieuwsbericht

Voorlopig geen sloop voor kerk Son

De Sint Petrus' Bandenkerk in Son wordt voorlopig niet gesloopt. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor 1,3 miljoen uit te trekken om het gebouw te kopen. Erfgoedvereniging Heemschut vocht hard voor het behoud van deze unieke kerk en is dan ook zeer verheugd over het nieuws.

Die 1,3 miljoen is vergelijkbaar met het bedrag dat de gemeente voor de 'kale' grond zou betalen. De gemeente vergoedt de kosten die de parochie gemaakt heeft bij voorbereiding van de sloop. Die stap volgt na onderhandelingen tussen gemeente en kerk; die zouden volgens de opdracht van de gemeenteraad eigenlijk slechts over het tijdelijk opschorten van de sloop gaan, in afwachting van de vorming van een nieuwe coalitie. De parochie wilde echter meteen duidelijkheid, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde raadsvoorstel. Dus ofwel de sloopplannen handhaven, ofwel een nieuwe koopovereenkomst sluiten waarbij de gemeente het gebouw koopt.

Tijdens een besloten commissievergadering was een meerderheid maandagavond voor het tweede scenario. De raad moet formeel nog met het nieuwe plan instemmen tijdens een openbare vergadering. Dat lijkt dus een formaliteit, zo meldt het Eindhovens Dagblad

De redding van de kerk leek lang onmogelijk. De sloop was al deels begonnen met het verwijderen van asbest. Maar door de gemeenteraadsverkiezingen van maart kwam er een gemeentebestuur aan het roer dat de kerk wel wilde behouden. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.