Nieuwsbericht

Voormalige politiebureau Groesbeek is een monument

Het voormalige politiebureau aan de Molenweg in Groesbeek is door de gemeente Berg en Dal beschermd als monument. Dit op voordracht van Heemschut's commissie Gelderland. Op de plek is een plan tot herontwikkeling en met de aanwijzing tot monument is het karakteristieke pand beschermd.

Heemschut kreeg bij de aanvraag tot gemeentelijk monument bijval van de andere erfgoedorganisaties in de gemeente. Het oude politiebureau is kenmerkend voor Groesbeek en maakt onderdeel uit van de lokale cultuurhistorie. 

Het voormalige politiebureau werd in 1937/38 gebouwd als marechausseekazerne. De architect is zeer waarschijnlijk de toenmalige gemeentearchitect van Groesbeek P.J. Leenders geweest. Het pand vertoont kenmerken van zowel de Amsterdamse School als het Nieuwe Bouwen: een fors volume met strakke gevels waarin mooi gedetailleerde (originele) kozijnen en deuren, een hoge, markante met pannen gedekte kap en rondom brede dak-overstekken. Ook de gekozen steen, de kleur en het metselverband zijn typerend voor openbare gebouwen uit de jaren dertig.

Het oude politiebureau werd overbodig nadat de politie verhuisde naar het gemeentehuis. Ruim een jaar geleden werd het verkocht aan een projectontwikkelaar uit Beek. Die wilde er 32 appartementen bouwen.

Met de aanwijzing tot gemeentelijk monument kan de gemeente duidelijker sturen bij de planvorming. Er is daarmee vastgelegd wat de te beschermen waarden van het pand zijn zijn. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.