Nieuwsbericht

Voormalige postkantoor Heemstede bedreigd met sloop

De Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, Stichting het Cuypersgenootschap en Erfgoedvereniging Heemschut verzoeken het college van B&W van de gemeente Heemstede met spoed het voormalige postkantoor aan de Binnenweg 160 in Heemstede aan te wijzen als gemeentelijk monument. Het gehele complex wordt bedreigd met sloop om ruimte te maken voor nieuwbouw.

Op 25 oktober 2021 hebben bovengenoemde organisaties een gezamenlijk ondertekende brief naar de gemeente Heemstede gestuurd met hierin het verzoek het voormalige postkantoor te benoemen tot gemeentelijk monument. Het voormalige postkantoor dateert uit 1959 en is ontworpen door de Amsterdamse architect Dick Greiner. Het gebouw fungeerde destijds als districtspost- en telegraafkantoor. Greinier staat bekend om zijn projecten in het Betondorp in het Amsterdamse Watergraafsmeer, waarvoor hij in de jaren 1920 woningen en een bibliotheek ontwierp.

Extra bijzonder aan het voormalige postkantoor in Heemstede, is dat het gebouw niet alleen fungeerde als postkantoor, maar ook aangewezen werd als schuilkelder ten dienste van de Bescherming Bevolking (BB). De schuilkeder is dan ook nog steeds aanwezig onder het gebouw. Niet alleen is de schuilkelder bewaard gebleven, maar ook kenmerkende architectuuraspecten zoals de grote raampartij in de voorgevel, en monumentale kunstwerken uit de wederopbouwperiode die in en om het gebouw gerealiseerd zijn, zijn nog steeds aanwezig in het voormalige poskantoor.

Kortom, aan de hand van cultuurhistorisch waardeonderzoek dat zowel door architectuurhistoricus W. A. de Wagt als door MOOI Noord-Holland is uitgevoerd, kan geconcludeerd worden dat dit voormalige postkantoor zo snel mogelijk aangewezen moet worden als monument. De eigenaar/ontwikkelaar van het complex heeft aangegeven niet mee te willen werken aan het behoud van het gebouwencomplex. Met de sloop van het voormalige postkantoor zou er een belangrijk gebouw uit de wederopbouwperiode in Heemstede verloren gaan.

Lees het waardeonderzoek van MOOI Noord-Holland hier.

Foto: W.A. de Wagt


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.