Nieuwsbericht

Blunder bij Rijkswaterstaat: vuurtoren de Lange Jaap nog niet gered.

Vuurtoren de Lange Jaap zou in 2024 worden gerenoveerd, zo stond gister te lezen op de website van Rijkswaterstaat. De geliefde vuurtoren leek hiermee gered van de sloop. Aan het einde van de dag trok Rijkswaterstaat het bericht echter plotseling in. Het bleek te gaan om een fout; het bericht liep ten onrechte vooruit op het nog lopende onderzoek. Renovatie en behoud van de Lange Jaap is dus nog altijd niet zeker.

Heemschut voerde in 2021 nog actie voor het behoud van de bijzondere vuurtoren. Door grote scheuren in de wanden stond de Lange Jaap op instorten. Er werd zelfs gesproken over het risico dat de Lange Jaap bij stevige wind zou omwaaien. Rijkswaterstaat zag destijds onvoldoende technische mogelijkheden om de Lange Jaap te herstellen. Met een petitie spraken we het Rijk aan op haar verantwoordelijkheid en deden de oproep om de vuurtoren te redden.

Maar voorlopig lijkt renovatie van de Lange Jaap dus nog toekomstmuziek. Rijkswaterstaat schrijft dat het de vuurtoren graag wil behouden, maar nog onderzoekt of dit daadwerkelijk mogelijk is. Heemschut betreurt dat er - na achterstallig onderhoud - nu ook bij de berichtgeving fouten worden gemaakt. 

 

Over de Lange Jaap

De Lange Jaap is met haar 63,45 meter de hoogste vuurtoren van Nederland. In 1878 werd de vuurtoren in gebruik genomen en in 1988 verkreeg zij monumentenstatus. De vuurtoren is opgebouwd uit gietijzeren platen en is daarmee één van de weinige nog staande gietijzeren vuurtorens van Nederland.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.