Nieuwsbericht

Waardestelling: wandmozïaek Groei van Marianne van der Heijden (1965)

In Hoensbroek wordt deze zomer het Sint-Janscollege gesloopt. In het schoolgebouw bevindt zich het kunstwerk ‘Groei’, een mozaïek van 240 x 200 cm, dat Marianne van der Heijden (1922-1998) in 1965 realiseerde. Het schoolbestuur heeft aangegeven ‘Groei’ te willen herplaatsen in het nieuwe schoolgebouw. De Werkgroep Monumentale Kunst houdt zich bezig met de herplaatsing.

Van het kunstwerk is een waardestelling gemaakt door Lies Netel. Zij heeft het kunstwerk aan de hand van de geschiedenis, de plaats en de maker geduid. Het is een bijzonder werk, zo concludeert zij.

"De beeldtaal van ‘Groei’ is abstract. De keuze voor abstractie was voor Marianne van der Heijden een uitzonderlijke stap. In het midden van de jaren zestig was binnen het katholieke Limburgse kunstklimaat abstractie nog ongebruikelijk. In 1947 waren expressionistische muurschilderingen van Aad de Haas (1920-1971) in het kerkje in Wahlwiller nog als aanstootgevend ervaren en al binnen een jaar bedekt en uit het zicht onttrokken."

Ze concludeert dan ook: "Het wandmozaïek ‘Groei’ uit 1965 van Marianne van der Heijden is een fraai voorbeeld van abstracte religieuze kunst uit de jaren zestig. Materiaal- en kleurgebruik is vakkundig, speels en sterk tegelijk. ‘Groei’ is een perfect voorbeeld van Marianne van der Heijdens kunnen op het gebied van de monumentale wandkunst. Het mozaïek hoort bij de school en heeft vanwege het tijdloze karakter van het kunstwerk ook in de huidige tijd zijn betekenis en uitstraling niet verloren. Een het verdient aanbeveling het mozaïek te herplaatsen in het nieuwe schoolgebouw."

Lees hier de hele waardestelling


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.