Nieuwsbericht

Waarom moet de Vuurvogel in Malden gesloopt worden?

Het schoolgebouw de Vuurvogel in Malden dreigt gesloopt te worden. De gemeente Heumen ziet geen financiële mogelijkheden om het gebouw te behouden voor toekomstige generaties. Helaas speelt geld meestal een hoofdrol bij het slopen van erfgoed. Heemschut wil de sloop van het schoolgebouw voorkomen.

“Verbouwing van dit gemeentelijke schoolgebouw zou peperduur zijn. Het gebouw is te weinig energiezuinig en zodanig verouderd dat het goedkoper is het te slopen en nieuwbouw te plegen”, aldus de wethouder.

In een rapport van de gemeente uit 2017 werd nog het volgende geconcludeerd: “Sloop heeft niet de voorkeur gezien de architectonische kwaliteit van het bestaande gebouw". Heemschut wil sloop voorkomen en heeft in mei 2021 de gemeente dringend verzocht het complex aan te wijzen tot gemeentelijk monument.

De school is gebouwd door architect Jan Verhoeven (1926-1994), een belangrijk vertegenwoordiger van het Structuralisme, de stroming waartoe ook bekende architecten als Piet Blom, Aldo van Eyck en Herman Hertzberger worden gerekend. Verhoeven ontwierp een aantal spraakmakende woonwijken zoals Hofdijk in Rotterdam en De Zwaluw in Nieuwegein. Ook overheidsgebouwen en een groot aantal schoolgebouwen staan op zijn naam. Daarvan gelden De koppel in Amersfoort en De Vuurvogel te Malden als de meeste markante. De Vuurvogel wordt in de vakpers zelfs gekarakteriseerd als “een van zijn sterkste ontwerpen”.

Om de Vuurvogel te redden organiseert Erfgoedplatform Gemeente Heumen een bijeenkomst op donderdag 28 oktober, inloop vanaf 19.30 uur, start bijeenkomst 20.00 uur in de Vuurvogel, Veldsingel 2, Malden. Het doel is te bespreken wat de erfgoedwaarde van de Vuurvogel en omgeving is en waarom. Ook kan verkend worden wat alternatieve gebruiksmogelijkheden zouden kunnen zijn en wat daarvoor nodig is. Dit gesprek kan vruchtbare ideeën opleveren voor de Vuurvogel en mogelijk ook voor ander erfgoed.

Op het programma staan bijdragen van de Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap.

Aanmelden kan via info@erfgoedheumen.nl.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.