Nieuwsbericht

Wandschildering Eppo Doeve

In het trappenhuis van de centrale hal van de pas geopende Lagere Technische School Westdonk, later het Van Maerlant College, in Den Bosch werd eind 1955 de schildering Voor de industrie door Eppo Doeve (1907-1981) aangebracht en aangepast. De schildering op uiteindelijk 25 panelen Okoumé multiplex, was door Doeve vervaardigd voor de tentoonstelling ‘Etappe ’45- ’55’ aan de Hekellaan waar via een grote manifestatie de resultaten van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog centraal stonden.

In 2022 werd het Van Maerlant College ingrijpend gerenoveerd waardoor de schildering niet op de locatie gehandhaafd kon blijven. Gelukkig wilde aan het genoemd College gelieerde Bossche Vakschool het grote kunstwerk herplaatsen in de verbouwde multifunctionele ruimte het Tech Lab. Daar kreeg Voor de industrie zijn oorspronkelijke omvang - zestien panelen- terug. [a2] 

Het werk werd terughoudend gerestaureerd door Michel van de Laar. Gezien mag worden dat het werk zijn sporen heeft achtergelaten na 66 jaar in een school te hebben gehangen. Het hele traject werd in samenspraak met de Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut gerealiseerd waarbij WMK ook de benodigde fondsen voor de restauratie heeft geworven.

Lees hier de volledige waardestelling


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.