Nieuwsbericht

Weer minder sloop in Amsterdamse wijk Jeruzalem

Heemschut Amsterdam tevreden dat woningbouwvereniging Rochdale drie hoven gaat renoveren.

Drie hoven gered

Het aantal hoven in het witte tuindorp Jeruzalem in de Watergraafsmeer, dat gerenoveerd wordt in plaats van gesloopt is gegroeid met drie. Zes blokken maakten al een jaar of acht deel uit van Rijksmonument Jeruzalem, mede door toedoen van Heemschut. Woningcorporatie Rochdale heeft nu besloten nog drie hoven te renoveren, eindelijk overtuigd van de wens van de bewoners om te renoveren en niet te slopen.

Toch sloop voor overige panden

Er resteren nu nog twee hoven, die Rochdale toch wil slopen en vervangen door dure nieuwbouwwoningen. Heemschut vindt juist die hoven op de hoek van de Hugo de Vrieslaan en de Pasteurstraat zeer beeldbepalend en streeft naar behoud en ook hier renovatie. Het gaat hier om het eerste tuindorp-experiment na de oorlog, dat mede diende als voorbeeld voor veel wederopbouw-architectuur in Nieuw-West. De gevels van Jeruzalem zijn bekleed met betonnen platen.  De rijen woningen, die als haken in elkaar grijpen omsluiten hoven met groen, dat destijds is ontworpen door Mien Ruys.

Oprichting wooncoöperatie door bewoners

Voor de twee hoven, die nu nog dreigen te worden gesloopt, is door de bewoners een wooncooperatie gesticht om zelf in de toekomst de woningen te kunnen beheren samen met Rochdale. Deze corporatie zegt de opbrengst van de nieuw te bouwen koopwoningen nodig te hebben om de renovatie van de overige hoven te kunnen betalen.

 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.