Nieuwsbericht

Welstand: Bewoners Lhee 10 nabij Dwingeloo moeten deel erf afgraven

Heemschut Drenthe redelijk tevreden met de uitkomst

De bewoners van Lhee 10 moeten de grond voor hun nieuwe schuur afgraven. Zo kunnen zij het welstandsexces ongedaan maken dat eind vorig jaar ontstond toen zij hun erf illegaal met ongeveer een meter ophoogden.

Tot dat oordeel kwam de welstandscommissie donderdagochtend in Coevorden.

De bewoners van Lhee 10 moeten ook de stalen damwand op de erfgrens met Lhee 9 weghalen. Waar nodig mogen zij de damwand vervangen door een houten keerwand. Die moet voorkomen dat het water van hun erf naar de buren van Lhee 9 stroomt. Lhee 9 is een rijksmonument. Lhee 9 en 10 horen tot het karakteristieke landschap van het dorp Lhee bij Dwingeloo.

De bewoners van Lhee 10 hebben tuininrichter Wilfried Reuvers gevraagd een plan op te stellen om het welstandsexces ongedaan te maken. Reuvers liet de commissie een globaal ontwerp zien. De welstandscommissie eist meer detaillering en een overzicht dat alle hoogtes precies aangeeft.

De bewoners van Lhee 9, een Rijksmonument, zijn niet helemaal tevreden over de gekozen maatregelen. Sinds de ophoging met een meter van het erf van hun buren hebben zij het gevoel in een leefkuil te wonen. Door de gewijzigde oprit staan de op Lhee 10 geparkeerde auto’s nu veel meer in hun zicht. Hun bumpers bevinden zich op ooghoogte.

Leen de Graaf van erfgoedvereniging Bond Heemschut betreurt dat de welstand negeert dat de nieuwe schuur een halve meter hoger ligt dan de oude. “De gemeente Westerveld had dat moeten aangeven, maar liet dit na.”

VOOR MEER INFORMATIE: LEEN DE GRAAF 06-15103014

 

Heemschut dossier Lhee

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.