Nieuwsbericht

Winst voor historische winkelpuien

Historische winkelpuien staan al lang hoog op agenda bij Heemschut. De bijzondere winkelpuien van Amsterdam verdwijnen in rap tempo. Door de recente bouwwoede is dit de laatste jaren alleen maar toegenomen. Het is een enorm verlies, omdat historische winkelpuien ontzettend belangrijk zijn voor het aanzicht en de sfeer. Het geeft een winkelstraat of buurt een gezicht en karakter. Gelukkig heeft de commissie recent een aantal successen behaald bij het beschermen van de Amsterdamse winkelpuien.

In verschillende delen van Nederland is al eerder met succes stimulerend beleid ingevoerd voor winkeleigenaren. In plaats van regels en verboden kunnen winkeliers een tegemoetkoming ontvangen in de kosten bij het restaureren van hun winkelpui. Dit heeft op verschillende plekken al tot prachtige resultaten geleid. Heemschut heeft lange tijd gelobbyd voor invoering van dergelijk beleid in Amsterdam. Sinds vorige maand is het dan eindelijk zover. Voor heel Amsterdam is een subsidieregeling ingevoerd waarbij winkeliers een bijdrage kunnen krijgen die zij kunnen gebruiken voor historisch onderzoek of het uitvoeren van een restauratie.

Publieksactie
Daarnaast hebben wij onlangs een succes behaald in stadsdeel Zuid. Onze commissie werd benaderd door Jeroen Janse voor steun aan zijn publieksactie. Jeroen is een bewoner van De Pijp die zich zorgen maakt over de verdwijnende winkelpuien in zijn omgeving. Hij zag dat je via de gemeentelijke website StemvanZuid een idee kunt aandragen dat je aan het hart ligt. Vervolgens komt maandelijks het idee met de meeste stemmen op de agenda van het stadsdeel.

Jeroen wilde graag het verdwijnen van glas in lood bij historische winkelpuien tegengaan. Hij vroeg de commissie Amsterdam om zijn idee te ondersteunen. Het is een onderwerp dat blijkbaar bij omwonenden meer speelt, want binnen de kortste keren kreeg het plan de meeste stemmen. Na dit succes hebben we vervolgens gezamenlijk (ook samen met het Cuypersgenootschap) de deelraad toegesproken.

Ons verhaal is niet onbeantwoord gebleven! De deelraad heeft extra ondersteuning toegezegd voor onderzoek naar de overgebleven winkelpuien, maar ook voor het opknappen van bestaande puien. De commissie Amsterdam heeft daarbij aangeboden om waar mogelijk te helpen bij onderzoek en inventarisatie.

Werkgroep winkelpuien, help mee!
Om alle acties rondom winkelpuien in goede banen te leiden, start de commissie Amsterdam een werkgroep die de bescherming van winkelpuien zal ondersteunen. We kunnen daar alle hulp bij gebruiken en zijn actief op zoek naar vrijwilligers die zich in deze werkgroep willen voegen om ons hierin te steunen.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.