Nieuwsbericht

Woningen in Maria Boodschapkerk doet afbreuk aan monumentale waarden

Heemschut overweegt juridische stappen om de Maria Boodschapkerk intact te laten. Het plan om er woningen in onder te brengen, doet volgens ons afbreuk aan de monumentale waarde. Ook het Cuypersgenootschap deelt onze zorgen.

Eerder sprak ook de Rijksdienst Cultureel Erfgoed zich tegen de plannen ut. Burgemeester en wethouders van Goirle zetten het licht toch op groen voor Hermon Erfgoed, dat 19 woningen in de monumentale kerk onder wil gaan brengen. Daarvoor moeten in de kerk onder andere verdiepingen worden gebouwd. Ook wordt de kerk van balkons voorzien.

De Maria Boodschapkerk dateert van net voor de Tweede Wereldoorlog. Het is door architect Kees de Bever getekend in een traditionalistische stijl. De glas-in-loodramen zijn van de befaamde glazenier Luc van Hoek. Het kerkgebouw behoort tot de belangrijkste rijksmonumenten van Goirle.

Door een reeds uitgevoerde restauratie is de kerk echter in goede conditie. Er is alle tijd om een plan te maken dat wel de monumentale waarden van het gebouw respecteert en op een meer bescheiden manier ruimte maakt voor een nieuw gebruik. Het gaat daarbij vooral om een goed evenwicht tussen oud en nieuw.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2022 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.