Nieuwsbericht

Zeevaartschool Vlissingen te koop, wij hopen op een mooie bestemming

Op de Boulevard van Vlissingen staat de voormalige Zeevaartschool inclusief het naastgelegen praktijkgebouw te koop. Het hoofdgebouw is een rijksmonument uit de wederopbouwperiode. Echter het praktijkgebouw, het oudste onderdeel van het ensemble, heeft geen beschermde status.

Goede, maar bescheiden, zakelijk expressionistische architectuur van architect Knuttel uit 1929. Bebouwing die niet opdringt maar wel een paar bijzondere elementen heeft; gevelstenen en glas in lood in het interieur. Samen met het hoofdgebouw, voorzien van een karakteristiek torentje, vormt het een helder wit landmark in de boulevardbebouwing. Het is op de Vlissingse boulevard, ooit deel uitmakend van de Atlantkwall, al bijzonder dat het gebouw de oorlog is doorgekomen. In Vlissingen was in 1945 maar één huis zonder oorlogsschade.

Al in 2005 is mede namens Heemschut in de Gemeenteraad aandacht gevraagd voor de risico’s van het marktmechanisme op deze ‘gouden plek’. Geef het praktijkgebouw een gemeentelijk monumentenstatus, want een sloopvergunning voor je eigen erfgoed die geef je niet! In die terughoudende architectuur ligt ook de kracht van het praktijkgebouw. Het rijksmonumentale hoofdgebouw wordt aan de ene zijde al geflankeerd door forse hoogbouw. Maritiem erfgoed in de stad mag gezien worden en mag niet verdwijnen!

Anders komt het belendende rijksmonument in de schaduw van nieuwbouw; juist de schijnwerper moet erop. Ontwikkelingen in de omgeving van een monument zijn als de lijst om een schilderij; het kan maken of breken. Heemschut Zeeland gaat voor behoud en hoopt op goede plannen om de Zeevaartschool en het praktijkgebouw een tweede leven te geven.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.